Bekijk de onderstaande video

Uw voet is door uw podoloog onderzocht en er is geconstateerd dat u uw grote teen niet goed kunt bewegen. Deze aandoening heet een hallux rigidus. In deze video tonen we u de oefeningen om de klachten van de hallux rigidus te verminderen.

Wat is een hallux rigidus

Hallux rigidus is een stijve grote teen. Slijtage van het kraakbeenoppervlak is de belangrijkste oorzaak van hallux rigidus. Normaal zorgt kraakbeen tussen de botjes dat ze soepel kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Wanneer het kraakbeen afneemt in kwaliteit ontstaat er wrijving. Het teengewricht zal daarop reageren met botaangroei. Maar daardoor vermindert de beweeglijkheid en het teengewricht gaat verstijven. Belangrijkste oorzaak is artrose. Beschadiging van het teengewricht gebeurt ook vaak door overbelasting bij sporten als voetbal, hardlopen en dansen. Meestal treden klachten op na het vijftigste levensjaar.

Meer over deze voetklacht

Over de oefeningen

Hieronder staan drie oefeningen die u kunt doen om de klachten van een hallux rigidus te verminderen. Als de oefening te pijnlijk is: stop dan en vraag uw voetspecialist van Podozorg voor advies.

Oefening 1: balletje

Rol uw voet over een kleine bal, van de hiel naar de teen en van de teen terug naar de hiel. Oefen lichte druk uit tijdens het rollen. Herhaal de oefening de eerste dagen twee keer per dag. Zodra u minder pijn voelt, kunt u de oefening uitbreiden van tien keer naar 15 keer per dag.

Oefening 2: boek

Ga op een been staan met uw grote teen omhoog gebogen op een dik boek. Zak vervolgens langzaam door uw knie en kom weer rustig omhoog. Deze oefening kunt u goed combineren tijdens een dagelijkse handeling zoals bijvoorbeeld tandenpoetsen of eten koken. Doe deze oefening 10 keer achter elkaar met een korte pauze en dan nog twee keer. In totaal dus 30 keer. Herhaal dit twee maal per dag.

Oefening 3: tafelpoot

Ga staan met een licht gebogen knie met uw grote teen omhoog gebogen tegen een tafelpoot. Duw vervolgens uw knie naar voren zover u kunt. u voelt dan rek onderin uw teengewricht. Houd dit 10 seconden vast en herhaal dit voor een minuut. Probeer deze oefening 3 maal per dag uit te voeren.

Vind een praktijk

Heeft u vragen over deze oefeningen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Podologie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman