Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Laura

“Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

Op zoek naar de oorzaak van voetklachten

Van symptoombestrijding naar oorzaakbestrijding

Bij last van eelt, kloofjes of likdoorns aan de voeten, gaan veel mensen naar een pedicure. Een pedicure weet zeker raad met deze voetproblemen en zal door het behandelen ervan zeker een verbetering geven. Echter zullen niet alle klachten worden opgelost door deze voetbehandelingen. Misschien is het aanpakken van de oorzaak van het probleem toch beter.

Eelt ontstaat bijvoorbeeld door druk of wrijving. In eerste instantie als beschermlaag voor de huid, maar wanneer de druk toeneemt kan eelt naar binnen groeien in de vorm van een pijnlijke eeltpit. Dit heet een clavus, in de volksmond likdoorn of eksteroog genoemd.

De oplossing kan geboden worden door het wegnemen van de druk door bijvoorbeeld druk ontlastende schoenen, siliconen ortheses (tussen de tenen) of steunzolen van een podoloog.

Voetenonderzoek bij de podoloog

Een voetenonderzoek bij een podoloog kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten (pijnlijke, doorgezakte en vermoeide voeten), maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten.

Hoe is de drukverdeling onder de voet? Zijn er verschillen in de stand van de linker- en rechtervoet, kniestand of bekken? Dit wordt gemeten staand op de podoscoop. Een glasplaat met daaronder een spiegel. Tevens zal er een statische (staand) en een dynamische (bewegend dus lopend) afdruk gemaakt worden, zodat er gekeken kan worden of er ook verschillen ontstaan tussen staand en bewegend. Ook worden hier de drukpunten goed in kaart gebracht.

Mogelijke behandelingen

Samen met de beoordeling van deze afdrukken en het doen van een uitgebreid voet- en houdingsonderzoek zal het advies van de podoloog volgen. Vaak vinden we de oplossing in:

Steunzolen

Door het dragen van de op maat gemaakte steunzolen zullen de klachten in de kern worden aangepakt en zullen zodoende de klachten worden weggenomen. De podologische zolen zullen zo dun mogelijk gehouden worden zodat ze zonder problemen in uw schoenen gedragen kunnen worden. Deze zolen zal men elke dag gaan dragen zodat de therapie ook aan zal slaan. Hiermee zullen drukplekken worden weggenomen, en de houding worden verbeterd.

Andere voorbeelden die met goede steunzolen kunnen worden weggenomen zijn bijvoorbeeld:

Ook sporters kunnen hun voordeel doen bij het dragen van steunzolen zowel preventief als ook het verbeteren van de prestaties. Denk aan achillespeesklachten, knieën, en heupen en wervelkolom.

Maak een afspraak

Heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop voor de dichstbijzijnde Podozorg praktijk!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.