Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Bernard

“Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

Minder last van een hallux valgus door eenvoudige oefeningen

Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus betekent dat de grote teen scheef gaat staan, richting de tweede teen. Er ontstaat druk van de bult van de grote teen tegen de binnenkant van de schoen en ook tegen de tweede teen. Door druk van de bult tegen de schoen ontstaat o.a. een slijmbeurs welke kan gaan ontsteken. Doordat de grote teen tegen de tweede teen aan drukt, kunnen ook hier structuren in de knel komen. Ook kan de grote teen onder de tweede teen schuiven, waardoor een hamerteen ontstaat.

Om minder last van de gevolgen van de hallux valgus te hebben is het belangrijk om:

  1. Soepele tenen te hebben
  2. Sterke teen- en voetspieren te hebben
  3. Een stabiele stand van de enkel te hebben

Trainen voor soepele en sterke tenen

Deze 3 factoren zijn te trainen, maar ik zeg niet dat het makkelijk is. Zeker in het begin is het lastig om de oefeningen uit te voeren, maar de aanhouder wint en wordt beloond met minder (pijn)klachten.

Oefening 1

Tenen spreiden

  • Ga zitten op een rechte stoel, buig je knieën 90 graden en zet je voeten plat op de grond.
  • Breng de aandacht naar je tenen en probeer de tenen te spreiden, probeer de tenen van elkaar af te bewegen. Dit is niet makkelijk, maar als je dit een paar dagen steeds weer probeert, gaat het je lukken.

Oefening 2

Grote teen verplaatsen

  • Focus nu op de grote teen. Probeer de grote teen iets op te tillen, iets afstand te nemen van de tweede teen, door van de tweede teen weg te bewegen, zet de teen op de grond en hou de druk vast. Als je dit lukt hoor je al bij de gevorderden (lukt dit niet, kun je de volgende oefening proberen).
  • Zet de voet plat op de grond en druk de grote teen in de grond. Houd de grote teen met kracht op de grond, til de hak van de voet op en zet deze 1 cm naar binnen weer op de grond. Je voelt de aanspanning aan de binnenzijde van de voetboog.

Oefening 3

Herhaal oefening 1 en 2 terwijl je rechtop staat.

Oefening 4

Oefen de stabiliteit van je enkel door op 1 been te balanceren.

Oefening 5

Ga staan op 2 benen, benen iets uit elkaar. Voer oefening 3 uit met je rechtervoet. Houd de positie vast en til vervolgens het linkerbeen op. Probeer de positie van de grote teen vast te houden en probeer ook zo goed mogelijk rechtop te staan met je enkel. Oefen dit ook met het andere been.

Nogmaals, het is niet makkelijk, maar de aanhouder wint en wordt beloond met soepele, sterke voetgewrichten en -spieren en minder (pijn)klachten.

Vind een praktijk

Heeft u last van een hallux valgus (scheefstand van de grote teen)? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.