Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Gerda

“De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

Welke werkwijze volgt de (register) podoloog / podotherapeut om mij te helpen met mijn klachten?

Bij Podozorg zijn alle behandelaars uitvoerig opgeleid om uw klachten grondig in kaart te brengen met een onderbouwde werkwijze, om vervolgens een passend behandelplan te ontwikkelen. In dit artikel lichten we toe welke technieken en tools de therapeut in huis heeft om u als cliënt van deskundige zorg te voorzien.

De werkwijze in detail

Schematische weergave van de werkwijze van Podozorg
Dit diagram beschrijft de stapsgewijze aanpak die een Podozorg therapeut volgt om patiënten te helpen met hun voetklachten.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Anamnese vraaggesprek

Het anamnese gesprek is een cruciaal onderdeel van uw bezoek aan Podozorg. Het doel is om de oorzaak, het verloop en de impact van uw klachten op uw dagelijks leven, werk of sport te achterhalen.

Het vermogen van de (register) podoloog / podotherapeut om de juiste vragen te stellen en vooral goed te luisteren naar wat u als cliënt deelt, is van onschatbare waarde. Tijdens hun opleiding tot registerpodoloog en podotherapeut worden onze therapeuten hierin uitvoerig getraind. De informatie uit de anamnese helpt ons om bepaalde soorten klachten te identificeren of uit te sluiten, zoals:

  • bot: ossaal
  • spier: musculair
  • pees: tendinogeen
  • bloedsomloop: vasculair
  • zenuw: neuropatisch

Differentiaal diagnose

Dit is een complexe term voor "wat het allemaal zou kunnen zijn". Op dit punt in uw bezoek heeft de (register) podoloog / podotherapeut een lijst met mogelijke diagnoses. Vanwege de complexiteit van de voet is het belangrijk om meerdere mogelijke oorzaken te overwegen en te bevestigen of uit te sluiten. Hierbij maakt uw behandelaar gebruik van diverse technieken en onderzoeksmethoden.

Funtieonderzoek middels de podobaroscoop
Funtieonderzoek middels de podobaroscoop.

Functieonderzoek

Inspectie

De therapeut onderzoekt uw voet op kenmerken zoals voettype, eeltvorming, drukpunten, zwellingen en uw algehele houding. Dit gebeurt vaak met een voetspiegel, de podobaroscoop.

Voet in kaart brengen

Met moderne technieken zoals 2D- of 3D-voetscanners brengen we uw voet, voettype, maten, standen en belasting in kaart.

Functietesten

Bewegelijkheid: De bewegingsuitslagen van uw gewrichten worden beoordeeld.

Spier- en weerstandstesten: We testen spiergroepen op actieve en passieve weerstand om verschillen, kracht en mogelijke pijnklachten te identificeren.

Specifieke testen: Voor vele klachten zijn specifieke testen ontwikkeld, die de (register) podoloog / podotherapeut inzet om bepaalde aandoeningen te diagnosticeren.

Onderzoek van de bewegelijkheid van de voet
Onderzoek van de bewegelijkheid van de voet.

Uitgebreid onderzoek

Gangbeeldanalyse

Een standaard onderdeel van het bezoek, vaak ondersteund door camera-installaties en drukmeetmatten. Lees hier meer over de gangbeeldanalyse.<

Echografie

Hiermee beoordelen we de inwendige zachte weefselstructuren zoals spieren, pezen, vet, ontstekingen, zenuwen en bloedvaten. Lees hier meer over echografie

Samenwerking met andere disciplines

We werken nauw samen met collega’s uit de eerstelijns zorg zoals medisch pedicures en fysiotherapeuten. In veel van onze praktijken is er een multidisciplinaire samenwerking onder één dak of met nabijgelegen praktijken.

Diagnose

De bevindingen vanuit alle onderzoeken komen samen in een diagnose. Uw podoloog zal deze met u doornemen en bespreken. Het als cliënt begrijpen waar uw klachten vandaan komen heeft een zeer positief effect op de verdere behandeling.

Behandelplan

Het behandelplan wat voortvloeit uit de diagnose zal met u worden besproken. Verschillende interventies kunnen worden ingezet.

In deze fase worden ook uw schoenen beoordeeld. Schoenen kunnen in belangrijke maten invloed hebben op het ontstaan maar gelukkig ook zeker in het doen afnemen van uw klachten. Schoenadvies is daardoor een belangrijk onderdeel van het totale behandelplan. Lees hier meer over waar u op moet te letten bij schoenen.

Nazorg

Minstens zo belangrijk als het opstellen van een gedegen behandelplan is het in kaart brengen van de vorderingen ten aanzien van uw klachten. Tijdens een controle afspraak horen we graag over uw bevindingen. De termijn waarop de controle plaatsvindt is afhankelijk van het type klacht. Doorgaans zal deze plaatsvinden tussen de 4 en 8 weken na het starten van de behandeling. Lees hier meer over het belang van nazorg.

Vind een praktijk

Podozorg Nederland is een groep (register) podologen en podotherapeuten die u graag helpen met uw voetklachten. Met meer dan negentig Podozorg praktijken zit er altijd een praktijk bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.