Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Gerda

“De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

De overgang (menopauze) en zere voeten

De overgang

Vrouwen tussen de 45 en 55 jaar (uitzonderingen bevestigen de regel) krijgen te maken met de overgang. Dit natuurlijke proces hoort erbij maar maakt het niet altijd makkelijk. Tijdens de overgang daalt het oestrogeen niveau en dit zorgt voor de overgangsklachten, waaronder:

  • (Nachtelijk) Zweten
  • Opvliegers
  • Stemmingswisselingen
  • Slecht slapen tot
  • Toename van het gewicht
  • Gewrichtsklachten

Deze laatste twee overgangsklachten zijn voor ons als (register) podologen en podotherapeuten belangrijk.

In dit artikel

In dit artikel leest u alles over voetklachten die u kunt krijgen tijdens de overgang. Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Waarom komen zere voeten meer voor in de overgangsleeftijd?

Het hormoon oestrogeen heeft een belangrijke functie voor onze botten en het bindweefsel. Een lager oestrogeen niveau heeft effect op de productie van collageen. Collageen is weer belangrijk voor de botten, elasticiteit van de huid, opbouw van spieren, banden, pezen. Minder collageen zorgt er dus voor dat onze botten, gewrichten en spieren minder snel herstellen en minder veerkrachtig zijn.

Voetklachten die voorkomen tijdens de overgang

Typische voetklachten die voorkomen in de overgangsleeftijd zijn:

Daarnaast is er een tweetal voetklachten dat voorkomt tijdens de overgang en specifieke klachten geeft. Deze twee voetklachten omschrijf ik onderstaand.

Slecht op tenen kunnen staan (tibialis posterior pees)

De tibialis posterior pees ofwel de achterste scheenbeenspier is een pees die vaak problemen geeft bij vrouwen in de overgang. Deze pees heeft een belangrijke functie bij het lopen en ondersteund het boogje aan de binnenzijde van de voet. Als deze pees problemen geeft kan men vaak slecht op de tenen staan. Wilt u meer weten over deze pees leest u dan de blog over de tibilais posterior pees van Jasja van Veen.

De tibialis posteriorpees: een van de krachtigste spieren van het onderbeen.

De tibialis posteriorpees: een van de krachtigste spieren van het onderbeen.

Zere voeten bij opstaan (hielspoor)

Hielpijn klachten manifesteren zich vaak met startpijn in de ochtend. Maar ook na belasting, een wandeling of een dag werken. Ook hierover kunt u meer lezen in ons blogartikel 'Alles over een hielspoor'.

Oefeningen om de peesplaat onder de voet te laten herstellen

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de peesplaat sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder de fasciitis plantaris wordt behandeld, des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kan de klacht verergeren en kan er meer schade aan de pees worden toegebracht.

Lees meer over de oefeningen

Vind een praktijk

Bent u in de overgang en ervaart u problemen of zere voeten? Neem contact op met onze registerpodologen of podotherapeuten. Wij helpen u graag! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.